Hur jag, Fredrik, arbetar som terapeut.

Jag gillar verkligen mitt yrke och att ha egen verksamhet, även om det är riktigt mycket att göra ibland och att det skulle vara sååå mycket lättare att vara anställd under vissa omständigheter, men fördelarna och framförallt friheten väger över. När jag behandlar så får jag ofta mycket positiv feedback från mina klienter och de verkar vara nöjda med mig som Massageterapeut - PT - Osteopatstudent. ”Du har magiska händer” ”Varför gick jag inte hit tidigare?” ”Vad fri jag känner mig nu” ”Borde inte alla boka tid hos dig?”

Att jobba med människor och hälsa är något jag alltid velat göra i hela mitt liv och nu har jag gjort det i ungefär 15 år :)

Men jag har under årens gång insett den bistra sanningen att jag inte kan hjälpa alla, en bra start är ju ändå att personen i fråga bokar tid och sedan själv vill bli bra och lyssnar på det vi kommer fram till och lägger den extra tid hemma/på jobbet på de övningar som oftast krävs för just den personen. För ett tag sedan hade jag en klient som inte kunde räta sin arm helt, hen hade gått med det i ett bra tag och inte riktigt vetat om det fanns något man kunde göra åt det. Det visade sig vara en strukturell dysfunktion i armbågsleden, sånt jag lärt mig i Osteopatutbildningen, hur man undersöker :) , på svenska: armbågsleden hade låst sig och jag behandlande musklerna på armen lite och sen ’vickade’ jag lite i armbågsleden och så knakade det till. Eftersom jag fortfarande är elev så får jag inte använda mig av hvt teknikerna vi lär oss på skolan men jag kan ju hitta på egna sätt, viktigast för mig och klienten att hen blir bra bra, och ja sen kunde klienten räta på sin arm igen och problemet var löst :D Ibland är det så lätt, men inte alltid.

En annan viktig fråga är. Är du som klient redo att bryta ditt mönster, redo att anstränga dig mer, mer än vad som är bekvämt för att DU ska komma vidare. För att må bättre? Den bistra sanningen är att alla inte är det, ibland blir man ett med sina krämpor och smärta och har glömt av hur det var att inte ha ont, jag tror att det blir en avlägsen dröm som är skrämmande att kämpa för? Det händer kanske någon gång per månad att jag känner ”den här klienten kan jag puscha i rätt riktning och hen kommer att klara detta, OM den ”vågar ta steget” Somliga gör det, somliga inte och det gör ont i mig när jag inte når fram till dem och att de inte förstår att det är lite kvar lite mer att göra, det krävs bara lite mer….

Jag anpassar alltid mina behandlingar efter klienternas behov. Ju mer jag ser att de är benägna till en förändring och motiverade, ju mer kan jag erbjuda dem. För Idrottsmassageklienter blir behandlingen ibland lite tuffare för att det krävs då en atlet har mer muskelmassa, men det gäller ändå att vara smart, att bara massera hårdare och brutalare hjälper inte! Är muskulaturen inte redo att slappna av så kommer det göra mer skada än nytta att bara köra på hårt! En viktig aspekt i det hela är ju hur vårt nervsystem reagerar! För det är väl nervsystemet som styr över musklerna, eller vad tror du? ;)

Exempelvis hur svarar Sympatiska systemet med sitt inbyggda fight-or-flight mode… Kanske krävs att jag stimulerar det Parasympatiska systemet först? Hur mår min klients muskler? Är hen påväg att bli överansträngd? Begynande löparknäsymptom? Eller är det bara en uppmjukande behanlding av benmuskulaturen inför en tävling som behövs? Eller har hen en strukturell dysfunktion - som min klient med armbågen hade? Ja det är många faktorer jag väger in för att ge dig den optimala behandlingen, så att du kan prestera så som din tävling/idrott kräver, mycket av behandlingen är massage men jag väver in andra tekniker när de är mer effektfulla!

Bindvävsmassagen är väl undantaget, här är fokuset helt annat,’fast ändå samma. Jag har själv alltid varit fascinerad av muskler - hur man kan forma sin kropp (kanske därför jag blev PT och massageterapeut?) men själv tränar jag inte så mycket längre och inte på det sättet som krävs och någon bodybuildare blev det väl aldrig av mig, dock två tävlingar en i CBB och en AF.. nu tränar jag bara för att må bra. Men när jag har en klient som ska tävla i Bodybuilding eller Bodyfitness så blir jag alltid extra taggad, jag mins hur känslan var inför tävling och vilket fokus man måste ha för att genomgå en riktigt tuff deff.

Jag gillar hur man kan jobba med muskulaturen och få muskelbukarna att bli mer fria separerade från varandra och att när atleten spänner musklerna så blir det ännu mer flex. Jag arbetar mycket med muskelfasciorna båda med knogar och Gua Sha redskap. Ben, axlar och rygg, armar där kan man få jättestor effekt och mäktigaste känslan är nog när klienten som inte riktigt har lyckats med sin Lat-spread tidigare helt plötsligt kan få latsen och skulderbladen att ’flyta ut’ så intrycket blir att ryggen ser mycket bredare ut…

Fredrik Englund